Vršac: Deca uče o trošku grada

Vršac jedini u Srbiji samostalno finansira pomoć u školovanju obolelih mališana. Iz gradske kase obezbeđen novac za 26 pedagoških asistenata i 13 pratilaca

VRŠAC je jedini grad u Srbiji koji iz svog budžeta finansira rad čak 26 pedagoških asistenata i 13 ličnih pratilaca za decu sa posebnim potrebama, iako u većini lokalnih samouprava novac za te namene izdvaja resorno ministarstvo. Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, gradski čelnici su morali sami da se snađu, kako bi pomogli sve većem broju dece, kojoj je, nažalost, potrebna podrška u savladavanju obimnog gradiva.

Pedagoških asistenata ima u svim školama u gradu, ali i u selima. Lane ih je bilo 18, a ove školske godine je, zbog iskazane potrebe, angažovano još njih osmoro. Njihova mesečna plata je 29.000 dinara, što znači da se, kada se uračunaju i svi porezi i doprinosi, iz gradskog budžeta za te namene izdvoji oko 13 miliona dinara godišnje.

– Kao društveno odgovorna sredina, pronašli smo način kako da rešimo ovaj problem, iako izdvajanja nisu mala. Zbog zabrane zapošljavanja, pedagoške asistente smo angažovali ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, dok su lični pratioci angažovani putem javnih radova, koje organizuje NSZ – objašnjava, za “Novosti”, Tatjana Nikolić, članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu. – Realne potrebe su još veće, ali trenutno nismo u mogućnosti da taj broj povećamo. Zato ćemo dogodine ponovo konkurisati kod ministarstva za dodatna sredstva.

 

Svaki asistent radi sa nekoliko đaka u istoj školi. I, nisu zaduženi samo da prilagođavaju gradivo deci sa invaliditetom ili ometenom u razvoju, već i zdravoj, ali nezainteresovanoj deci.

– Evidentno je da ova deca ne bi mogla da savladaju gradivo bez naše pomoći, jer slabije čitaju i pišu. Mi im posvećujemo svu pažnju, obim i tempo učenja prilagođavamo njihovim mogućnostima i trudimo se da ih što pre osamostalimo – kaže Mirjana Stojaković, koja u OŠ “Jovan Sterija Popović” radi sa dva učenika trećeg razreda.

U ovoj školi je, inače, od 792 đaka za njih 18 procenjeno da im je potrebna podrška prilikom učenja. Međutim, nije svima odobreno da imaju tu vrstu pomoći, jer, zbog nedostatka novca, tamo zasad radi četvoro pedagoških asistenata.

DVOSTRUKA KORIST

UZ ovu pomoć grada, deca lakše savladavaju gradivo, a nezaposleni Vrščani, sa evidenciji NSZ, dobijaju privremeni posao. Pedagoški asistenti moraju da imaju završenu višu vaspitačku školu ili učiteljski fakultet. Lični pratioci, koji pomažu deci sa hendikepom da idu od kuće do škole, mogu da imaju završenu srednju školu, uglavnom hemijsko-medicinsku, ali prethodno prolaze obuku. Za njih je iz gradskog budžeta opredeljeno 5,5 miliona dinara.

 

 

 

x

Takođe pogledajte

“Sa Tibeta na Svetu Goru starcu Pajsiju” u Vršcu

Predstavljanje knjige “Sa Tibeta na Svetu Goru starcu Pajsiju” koja je do sada u Grčkoj ...

Facebook