Poznato je da je banatska kuhinja inspirisana receptima brojnih nacija, koje na tom području žive, zbog čega se božićna i novogodišnja trpeza razlikuju od mesta do mesta. Kako bi se šira javnost upoznala sa svim tim ukusima, u Vršcu se već osam godina organizuje manifestacija “Praznične đakonije”, koja je ovog decembra okupila više od 70 izlagača i 2.000 gostiju – najviše do sada.

Vešte ruke vršačkih domaćica, ali i gošći sa strane, napravile su pravu gozbu, koja je u veliku salu hotela “Srbija” privukla brojne gastronome. Bogato ukrašeno meze, glavna posna i mrsna jela, razne salate, pite, kolači, torte… Naravno, ništa od toga ne bi moglo da prođe bez ukusnog vršačkog vina, kao ni praznične dekoracije stolova i cele kuće.

Tako smo na štandu Podruma “Tatalović” degustirali kupinovo vino, kod Vrščanke Dragane Tot probali prelepo ukrašene keksiće i mafine, sa štanda učenika Hemijsko- -medicinske škole obezbedili prazničnu dekoraciju od novina i šišarki, a kod Udruženja Makedonaca “Vardar” jeli tradicionalnu makedonsku hranu, koja se priprema za Badnje veče.

– Naš narod je u ove krajeve doneo zelnik sa prazilukom, ljutiku i najpoznatije gravče na tavče. Za ovu trpezu smo napravili i pogaču sa novčićem, pečenu ribu, slane i slatke kiflice i baklavu – objašnjava Lepa Ristovski iz “Vardara”.

Bio je organizovan i izbor za najlepši slavski kolač, kao i promocija publikacije “Banatski kolači”, koju je izdala TO Vršac.

ČESTITKE

UČENICI od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Vršcu i selima, ove godine su u sklopu “Prazničnih đakonija”, umesto tradicionalnog kićenja jelki, pravili novogodišnje čestitke.

Od pristiglih 700 radova, TO Vršac će najlepšom od njih zvanično čestitati predstojeće praznike.