Vršac: Osvojeni Poluks 4086m i Mon Blan 4810m

Osvojeni Poluks 4086m i Mon Blan 4810m

Dragan Bogdanović, planinar Planinarsko – smučarskog društva

″Vršačka Kula″ iz Vršca niže uspehe u svojoj bogatoj planinarskoj karijeri. U organizaciji planinarskog kluba ″Predejane″, avantura je počela 13. avgusta, a završila se 22. avgusta 2017. godine uspešnim povratkom sa osvojenih vrhova. Ovom prilikom, Dragan Bogdanović je osvojio Poluks 4086m u Švajcarskoj na planini Montarosa, kao i Mon Blan 4810m na Francuskim Alpima. Staze su bile kamenite, pod snegom i ledom. Koristilo se alpinističko uže, fiksne sajle i lanci. Deo staza je pređen u tzv. navezu, gde su četiri palaninara „spojena“ užetom radi bezbednosti dok se kreću.

Iz Beograda, put preko Mađarske vodi u Italiju u mesto Blanšard na 1724 metra visine, zatim Šamoni u Francuskoj na 900 metara visine i dalje do kampa na oko 1000 metara, gde se dižu šatori. Iz Blanšarda se kreće do prvog planinarskog doma na 3036 metara i dalje do drugog na 3420 metara. Sledi izlazak na vrh Poluks 4086 metara visine.

Sledećeg dana zupčastom železnicom i dalje pešice do doma Tetrus na 3176 metara visine. Sledi prolaz „kuloara smrti“ poznatog po stalnim odronima stena svih veličina koje padom mogu ozbiljno da povrede i usmrte planinare. Konačno posle višečasovnog i napornog uspona sledi nagrada i izlazak na Mon Blan na 4810 metara visine. Silazak sa samog vrha je protekao bezbedno i bez problema, kao i dolazak do Vršca.

Želimo ti da i dalje budeš uspešan Dragče!

x

Takođe pogledajte

Od ponedeljka NOVI TAXI u gradu FOKUS TAXI

Od ponedeljka u gradu sve naše i vaše sugrađane vozi novi FOKUS TAXI u gradu. ...

Facebook