Vršac: Izložba “Skriveno lice umetnosti”

Povodom dana mentalnog zdravlja u centru Vršca je bila postavljena prodajna izložba radova korisnika Centra za mentalno zdrvalja, u gradskoj kući otvorena humanitrana izložba slika, a u prostorijama Centra za mentalno zdravlje održana radionica na temu “Skriveno lice umetnosti”.

Centar za mentalno zdravlje, osnovan 2015. godine za pacijente koji su u zadovoljavajućoj medicinskoj remisiji i kojima nije neophodno stacionarno lečenje, danas je imao dosta posetilaca. Za njih je bila priređena radionica na temu “Skriveno lice umetnosti”i postavljena izložba radova nastalih na drugim radionicama koje redovno posećuje 60 korisnika.

Radimo i socioterapeutske grupe, zatim radnu i okupacionu terapiju, sve ono što je potrebno za integraciju naših korisnika u društvo i za deinstucinalizaciju koja je naš cilj, kaže Svetlana Rađelović, glavna sestra CMZ.

Radovi nastali na radioniocama bili su izloženi i u gradu tako da su Vrščani mogli da ih pogledaju i kupe, ali i da čuju informacije o radu Centra za prevenciju koji je nastao po projektu Neuropsihijatrijske bolnice u Vršcu. Radna terapija se pokazala kao vrlo korisna.

Utiče na čitav niz pozitivnih funkcija, na održavanje koordinacije pokreta, na jačenje integrativnih funkcija svesti, postoji čitav niz blagotvornih i telesnih i psihičkih efekata, kaže Miloš Vuković, radni terapeut.

Volim da farbam vaze, da radim sa glinom i plastelinom, volim da crtam i onda se osećam super, ističe Magdalena Jovanović, a Svetlana Dojčinov kaže da joj prija ta terapija mnogo zato što novac koji zarade pripada onima koji su radili i svakog dana dolazi u Centar. I Magdalena i Svetlana su redovne u Centru za mentalno zdrvalje.

Čekamo da se usvoji zakom o socijalnom preduzetništvu koji podrazumeva prava u preduzetništvu, jedan viši nivo kako bi i oni kao socijalna kategorija mogli kroz neko stvaralaštvo i rad da ostavre prihod što bi im mnogo unačilo,kaže Vuković.

A za osobe sa mentalnim problemima i dalje je veliki problem kada treba otići lekaru i zatražiti pomoć, odnosno strah da će biti obeleženi. Mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva, posle kardiovaskularnih bolesti. Prema jednom istraživanju svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije, kod 4,4 odsto žena i 2,4 odsto muškaraca je dijagnostifikovana depresija, a 55,8 odsto građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Od ponedeljka NOVI TAXI u gradu FOKUS TAXI

Od ponedeljka u gradu sve naše i vaše sugrađane vozi novi FOKUS TAXI u gradu. ...

Facebook