Vršac: Izložba fotografija Tamare Jovanović

U galeriji Doma vojske otvorena je prva samostalna izložba fotografija Vrščanke Tamare Jovanović, pod nazivom “Ritmovi i strukture”. Postavka sa pomalo neobičnom tematikom, može se pogledati do 17. septembra, svakoga dana od 19 do 21 sat.

Napuštene stambene i poslovne zgrade, ostaci ruševina, zidovi kuća sa izvaljenim prozorskim oknima – za autorku ovih fotografija su “prozori u novi svet.” Tamo gde je u prvom planu pustoš, u drugom se najčešće nazire neverovatan i živ svet, a ponekad kadrovi prikazuju i njihov beskonačan niz. Beleži ih i prikazuje njihovu neobičnu lepotu studentkinja filmske režije, Tamara Jovanović – Mana.

“Prva serija fotografija nastala je na našoj železničkoj stanici, i to je bilo to. To je bila ljubav na prvi pogled i ljubav za ceo život”, objašnjava Tamara.

Prizore na fotografijama zabeležila je i u napuštenoj vršačkoj livnici, u okolnim selima, ali i u Temišvaru, Bukureštu… Smatra da svi ti oronuli objekti, mostovi, železnice – imaju mnogo više toga da kažu nego ljudi. Oni, ako ih i ima na nekoj od fotografija, samo su „zalutali” u kadar. Mana im se posvećuje kroz dela koja su iza njih ostala.

“To je za pravo nečiji trud i rad koji je propao. I neko je tada bio u tim građevinama, i neko je tamo živeo i smejao se u njima, a sve to sad stoji tako sa strane, i ljudi to ni ne vide. Ne gledaju jer im ne znači ništa. Meni i mojim fotografijama znači mnogo”, ističe umetnica.

Dodaje i da nije slučajno odabrala baš crno-belu fotografiju, koju ne obrađuje u virtuelnoj laboratoriji, i koja najpreciznije prenosi opažene “Ritmove i strukture”.

“Smatram da je ovo digitalno doba, kada sve šljašti i sve je u boji, a nekada su te boje nadrealne. Crno-bela fotografija ima svoje senke i nijanse, i ako se čovek dovoljno dobro zagleda u nju, može da vidi mnogo više boja, nego što ih je zapravo stvarno”, kaže Tamara.

Prvu samostalnu Maninu izložbu, prati i katalog u izdanju Kulturnog centra Vršac, za koji je tekst napisala multimedijalna umetnica Jelena Gorički. Izložba je deo programa Vršačkog kulturnog leta, i može se pogledati u galeriji Doma vojske do 17. septembra, svake večeri od 19 do 21 sat.

 

x

Takođe pogledajte

Od ponedeljka NOVI TAXI u gradu FOKUS TAXI

Od ponedeljka u gradu sve naše i vaše sugrađane vozi novi FOKUS TAXI u gradu. ...

Facebook