Izveštaj direktora Komunalnog o dešavanjima u preduzeću i planovima za budućnost (Video)

Na sednici gradske skupštine Vršca koju je vodio g. Nenad Baroš, , v.d. direktora JKP „Drugi oktobar“ g. Nebojša Perić objasnio je neka dešavanja za vreme neposredno pred njegov dolazak, a zatim i planovima za budućnost.

Vodovod i kanalizacija

Počevši od radnih jedinica vodovoda i kanalizacije, direktor Perić najavio je povećanja ulaganja, završetak fabrike pijaće vode, potom zamenu dotrajalih azbestnih cevi ali i remont i rekonstrulciju prečistača. Sva sela koja ne mogu da se priključe na novu fabriku vode, biće izgradjeni mini-prečistači za vodu i na njih će biti priključeni.

Snabdevanje gasom i promena dobavljača

Što se tiče gasovoda, u narednih 5 godina zameniće se 15 km čeličnih cevi, 3 km priključaka do kuće biće isporučeni i novi regulatori gasa. Veoma značajno je što je direktor Perić objasnio situaciju sa cenom gasa u Vršcu:

„Što se tiče snabdevanja gasom, moram da naglasim sledeće kako bi prestale glasine o ceni gasa u Vršcu. Naime januara 2016. godine, preduzeće je raskinulo ugovor sa dotadašnjim snabdevačem gasa – Srbijagasom – izjavio je direktor Perić i nastavio – Potom je zaključen ugovor o isporuci sa jednom privatnom firmom, koja je istina ponudila manju cenu. Problem je nastao krajem godine, kada je stigao dopis te privatne firme da možda neće biti u mogućnosti da isporuče gas 2017. godine a onda i 18. novembra obaveštenje o prestanku isporuke. Gotovo u minut do 12 smo uspeli da zaključimo ugovor sa Srbijagasom o isporuci gasa, kako ne bi gradjani Vršca ostali bez gasa.  Sve bi to bilo normalno – promena dobavljača da se ne radi o privatnoj firmi. Ono što je interesantno to je da je ta privatna firma koja je prekinula isporuku, a snabdevala je samo Vršac – u stvari ćerka firme koja je želela da izvrši dokapitalizaciju JKP Drugi oktobar, koji se naravno nije desio. Prosto sam hteo to da iznesem, da ne ostane zabuna da je postojala neka druga namena, a na gradjanima neka ostane da odluče o čemu se tu radilo.“

Komunalac

„Što se tiče rada RJ Komunalac, zaduženog za čistoću grada g. Perić je naveo problem smanjenja budžetskih sredstava koje se nastavilo, a kao najveći problem je potpuna dotrajalost mašina i mehanizacije. Starost vozbog parka je 30-35 godina. „Trenutno smo u fazi zanavljanja voznog parka i uskoro ćete moći na ulici da vidite nova vozila na ulicama“, najavio je direktor.

Što se tiče Agrico pijace, sada smo dovedeni u situaciju da zamenjujemo rashladni sistem i popravljamo krov koji prokišnjava,a sve to uz smanjeni budžet, izjavio je direktor Perić.

Još jedna komunalna delatnost koja je bila u gubitku je i parking servis, a to je iz razloga što se za uslugu parkiranja vršila naplata  i takse i cene, što je bilo protiv ustavno ali je regulisano izmenom pravila. Nedostaje nam i parking mesta, problem je i što specjalno vozilo „pauk“ smo morali ponovo da platimo.  Imamo problem sa dosta naših vozila jer ne smemo da ih koristimo – stoje na parkingu van uporebe jer se ne slažu brojevi šasije i motora. Isto to se desilo i sa „paukom“, te smo za njega morali da platimo kako bi smo moglid a obavljamo delatnost, pošto je to bolja varijanta nego da kupujemo novo vozilo.“

Komercijalne delatnosti

„Gorući problem je i Vršca i JKP „Drugi oktobar“ je i gubitak koji donose komercijalne delatnosti. Objekti su gradjeni bez prethodne analize, preveliki i danas donose gubitke, svi oni imaju gubitke od 1,000,000 Evra. Došli smo do paradoksa da se od komunalnih delatnosti uzimaju sredstva da bi se pokrili gubitci komercijalnih delova preduzeća – a moralo bi da bude obrnuto – izjavio je g. Perić osvrćući se na rad radnih jedinica Ugostiteljstva, Fabrike vode, kartonaže i briketarnice.

Još jedan negativan segment je naplata potraživanja. Naplata je u prethodnom periodu od 76 % što je znatno manje u odnosu na komunalna preduzeća u okolini. Sprovelis mo i reprogram duga, i iznos je oko 62 miliona Dianra i možemo reći da smo zadovoljni rezultatima reprograma. “

Imovinski spor sa Vršačkom pivarom

Problem imovinskog spora je utoliko gori jer je „Drugi oktobar“ taj spor izgubio u prvostepenoj presudi, nastavio je g. Perić – i postoji opasnost da ta imovina bude vraćena Vršačkoj pivari.

Azil za pse

Ne želeći da prejudicira gradski budžet, direktor Perić je izjavio da će za 2018. godinu biti predvidjena sredstva za izgradnju novog azila za pse, koji će biti izgradjen po savremenim standardima u narednoj godini. Što se tiče zemljišta, rečeno je da će biti izgradjan na opštinskom zemljištu koga ima u dovoljnoj meri.

Na kraju, direktor Perić je izjavio:

„Želeo bih da se zahvalim svima zaposlenima u „Drugom oktobru“ jer na njima počiva rad i funkcionisanje preduzeća, ali i samog grada Vršca“

 

x

Takođe pogledajte

Vršačkoj Poljoprivrednoj školi 2,5 miliona dinara za obnovu mehanizacije

Poljoprivredna škola Vršac dobila je od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, blizu 2.500.000 ...

Facebook