Veselo na 28. Smotri južnobanatskih mađarskih kulturno – umetničkih društava u Kovačici (FOTO)

U Debeljači je u subotu 9. septembra održana tradicionalna Smotra južnobanatskih mađarskih kulturno – umetničkih društava.

U domu kulture Jožef Atila predstavnici mađarskih kulturnih zajednica prikazali su bogat program sa elementima nacionalne kulture i tradicije Mađara u Vojvodini.

Na 28. smotri, nastupili su madjarski folklorni ansambli, pevačke grupe i orkestri iz Vojlovice, Kovina, Pančeva, Skorenovca, Vršca, Šušare i Ivanova. Domaćine je predstavljala madjarska folklorna grupa i muzička sekcija doma kulture „ Jožef Atila“.

Smotra koja se svake godine održava u drugom južnobanatskom madjarskom mestu je počela tradicionalnim sastankom predstavnika mađarskih društava i udruženja. Smotra je ove godine organizovana po 28 put.

Uporedo sa kulturno – umetničkim programom održana je izložba ručnih radova. Predstavljeni su vezovi, tkanja i suveniri, koje su pripremile žene iz mađarskih udruženja iz južnobanatskih sela.

29. južno-Banatska Smotra će se održati u Dobričevu, a organizaciju susreta oko božićnih i vitlejemskih običaja su prihvatili članovi iz Šušare.

Izvor Južni Banat

x

Takođe pogledajte

Vršačkoj Poljoprivrednoj školi 2,5 miliona dinara za obnovu mehanizacije

Poljoprivredna škola Vršac dobila je od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, blizu 2.500.000 ...

Facebook