VELIKA AKCIJA “BLIC FONDACIJE” Obnavljamo ginekologiju Opšte bolnice u Vršcu

Kako trudnici koja se raduje svom detetu reći da “možda ima, a možda i nema” vanmateričnu trudnoću? Kako joj reći da sa njenom bebom “možda” nešto nije u redu? Zašto to “možda”?

Zato što ne radi vaginalna sonda. Zato što popravka košta više nego nova. Zato što para nema ni za popravku, a ni za novu sondu.

Ako ste profesionalac i posvećen medicinski radnik, vi ćete se snaći pomoću štapa i kanapa, kažu lekari i sestre Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu, koji od septembra pronalaze razne načine da svojim pacijentkinjama ne uskrate ni mrvu brige i profesionalizma.

Vaginalna sonda koja se koristi za ginekološke ultrazvučne preglede i za preglede trudnoće do 12. nedelje, od jeseni nam je u kvaru. Onda nam se u julu pokvarila i abdomenalna sonda za velike trudnoće, te je naš ultrazvučni aparat ugašen – kaže dr Dragan Vekić, načelnik službe.

Zastareli aparat

Njima su neprestano iz domova zdravlja stizale trudnice kod kojih je uočen neki problem, a oni nisu imali čime da rade.

– Stari aparat koji imamo u ambulanti i koji odavno ne zadovoljava potrebe moderne medicine, danima nam je bio sve. Da li je beba živa ili nije, da li je plod u materici ili van nje, kakvo je stanje ploda, sve smo to morali da saznamo koristeći davno prevaziđene metode koje oduzimaju dragoceno vreme i trudnica i nas lekara – kaže on.

Koristimo prevaziđene metode, koje oduzimaju dragoceno vreme trudnicama

Bez obzira na sve, nikada nijednoj ženi nisu uskratili pomoć niti je poslali u drugi grad, iako se dešavalo da je prebacuju na nekoliko različitih mesta ili pozajmljuju aparate iz domova zdravlja.

– Nakon sedam dana popravili su nam repariranu abdomenalnu sondu koju sada koristimo za sve preglede, što je pomalo apsurdno, jer se ona koristi za kasnije trudnoće i sa njom nikada niste sigurni u kvalitet kliničkog nalaza. Vidno polje nije ni 50 odsto onoga što bi trebalo da bude. A možda je ta slika mogla da pokaže nešto što bi blagovremenom intervencijom spaslo život bebe ili majke – objašnjava on.

Novi aparat, ali…

Da zlo bude veće, ovo odeljenje je pre nekoliko godina dobilo novi ultrazvučni aparat, trenutno drugi najbolji na tržištu.

Njena trudnoća i porođaj su protekli u najboljem redu

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija Njena trudnoća i porođaj su protekli u najboljem redu

– Kada smo ga nabavili, koštao je oko 100.000 evra – ima oko 20 funkcija i neverovatno je zahvalan za ranu dijagnozu raznih ginekoloških problema, koji bi onda na vreme mogli da se izleče. No, pošto nemamo kompatibilnu sondu, ne možemo da ga koristimo u punom kapacitetu. Kada bismo dobili novu vaginalnu sondu, to bi nam umnogome pomoglo u ginekološkoj dijagnostici – objašnjava dr Vekić.

Kako pomoći

Verujući da se za decu vredi boriti i pre nego što dođu na svet, “Blic fondacija” pokrenula je veliku akciju za obnovu Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu. U okviru toga je i nabavka vaginalne sonde.

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 – za uplate u evrima; 10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 – za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd.

O prikupljenim sredstvima i akciji obnove Ginekologije u Vršcu svi zainteresovani mogu se informisati na sajtu blic.rs, na stranici Srce za decu, kao i u tekstovima koji će biti objavljivani u štampanom izdanju “Blica”.

 Izvor Blic
x

Takođe pogledajte

Od ponedeljka NOVI TAXI u gradu FOKUS TAXI

Od ponedeljka u gradu sve naše i vaše sugrađane vozi novi FOKUS TAXI u gradu. ...

Facebook