U Vršcu tradicionalno obeleženo Usekovanije

Stara tradicija pečenja kobasica na uličnim vatrama i roštilju uoči Sekovanija, koja se održava samo u vršačkom kraju, nije preskočena ni ove godine. Miris kobasica, ali i drugih đakonija, širio se sinoć “paorskim krajem” Vršca.

Običaj koji se vekovima održao, a sprovodi se samo na području Grada Vršca uoči crkvenog praznika Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, je pečenje kobasica ispred kuća. Kada padne mrak ulice zasvetle od vatri, a oko svake se okupi porodica, rođaci i prijatelji.

Stariji Vrščani kažu da je običaj nastao jer je ovo vinogradarski kraj, pa su se vinogradari na praznik Jovana Krstitelja, koji pada u vreme berbe vinograda, okupljali, jeli pečene kobasice i pili vino.

“Svi koji su imali vinograd okupljali su se i palili su vatru, da bi do godine grožđe rodilo, da ima prihoda”, kaže Vladan Ujka koji poznaje običaje ovog kraja.

Za mnoge je usekovanje u Vršcu pravi doživljaj, pa se oko vatre sakupljaju i gosti sa strane.

“Ja sam došao iz Šida kod ćerke i zeta u posetu. Danas smo čuli za ovaj običaj prvi put i mogu vam reći da mi se veoma sviđa”, kaže jedan od gostiju.

“Na usekovanje se skupljamo, ceo komšiluk. Ovo je jedina prilika godišnje kada svi možemo da se družimo”, kaže Bakaluca Nelu.

Sekovanije je priprema za crkveni praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, koji se obeležava danas. Zbog strašnog stradanja velikog proroka, na ovaj dan se strogo posti, pa neki hrišćani ne jedu i ne piju ništa do večeri.

Takođe, nikako se ne treba jesti i piti ništa što je crvene boje – jer, podseća na nasilno prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja.

Izvor RTV
x

Takođe pogledajte

Vršačkoj Poljoprivrednoj školi 2,5 miliona dinara za obnovu mehanizacije

Poljoprivredna škola Vršac dobila je od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, blizu 2.500.000 ...

Facebook