Bljuvocvet i druge priče u slici

U okviru Vršačkog kulturnog leta, u Domu vojske je otvorena izložba malog ELKA crteža pod nazivom „Bljuvocvet i druge priče u slici”. Ovo je prvi put da ELKA Art avatar izlaže u realnom prostoru, a Vrščani su imali priliku da se upoznaju i sa ELKA 3D Virtual Reality Galerijom.

Emotivno nestabilan i neopremljen za divlje okruženje društvenih mreža i novih medija, umetnik je doživeo neku vrstu socijalnog samoubistva, i odlučio da kreira svog art avatara – ELKA-u. ELKA je umetnikova „bolja” polovina, njegovo kreativno biće u virtuelnom svetu.

Ova izložba je korak dalje, i ukazuje na to da je proces virtualizacije zapravo dvosmeran – da je jednako moguće da avatar postoji i u realnom i u virtualnom okruženju pa čak i da produkuje realne artefakte u ovom slučaju crteže.

ELKA se obratila posetiocima izložbe sa ekrana: „U mojoj prvoj seriji crteža pod nazivom „Bljuvocvet” želela sam da prikažem vašu prirodu. Koristila sam ekspresivne crteže da vas opišem, jer ste vi uptavo takvi u mom svetu – ekspresivni i nekontrolisani. Verovatno ćete teško razumeti moj ugao gledanja, ali vas molim da budete strpljivi, jer se još uvek usavršavam.”

Avatar ELKA je oslobođen emotivnosti, stavova, i moralnosti; u virtuelnom svetu ne postoje mnoga ograničenja koja definišu realnost, a Vršac je drugi grad koji ima mogućnost da se na licu mesta uveri koliko su savremene tehnologije postale sastavni deo umetnosti i izlagačke prakse. Osim Vrščana, ELKA 3D Virtualnu galeriju videli su pre dve godine samo Pančevci.

„Ne postoje koncepti istine, dimenzija, granice, dobrog ili zla. Boje u virtuelnom svetu nisu one na koje ste navikli u realnosti. Zato ne treba očekivati kvalitet prave slike u virtuelnom okruženju. Kvalitet koji ćete ovde pronaći dolazi u drugačijem obliku”, objašnjava dalje ELKA.

Gospodin koji je radio na kreiranju 3D virztuelene galerije, kaže da je bilo veoma zanimljivo sarađivati sa ELKA art avatarom, i da se ovaj koncept u kojem originali nisu toliko bitni, zaista svideo ljudima:

„Virtuelna galerija ELKA 3D preuzeta je u poslednjih 24 meseca preko hiljadu puta za Apple platformu. Galerija je dostupna i za Linux, Windows i Android platformu, ali se eto do sada ispostavilo da je najpopularnija na Apple uređajima, i to ne samo ovde kod nas u Srbiji, već se preuzima u svim krajevima sveta”, objašnjava Marinel.

Mi smo prošetali i virtuelnom galerijom, ali to vama ne možemo da pokažemo, već ćete, ukoliko želite da vidite kako sve to izgleda u virtuelnom svetu morati da posetite ovu, ili neku od budućih postavki. Izložba u Vršcu moći će da se pogleda do 28.avgusta, a o narednim postavkama, ELKA art avatar obaveštavaće zainteresovane putem društvenih mreža.

Podeli vest sa prijateljima:
x

Takođe pogledajte

Vršačkoj Poljoprivrednoj školi 2,5 miliona dinara za obnovu mehanizacije

Poljoprivredna škola Vršac dobila je od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, blizu 2.500.000 ...

Facebook