Za grožđebal u Vršcu, nastupaće popularni pevač Aca Lukas

Grad Vršac je ove godine bez “velikih” sponzora obezbedio popularnog pevača pop-folk muzike, koji će u jednoj od grožđebalskih noći, na Gradskom trgu, nastupiti pred nekoliko desetina hiljada Vrščana i njihovih gostiju.

Aca Lukas, pevaće u Vršcu, za jubilarni 60. “Dane berbe grožđa”, u narodu poznatije kao “Grožđebal”, počinje od  14. septembra 2017 godine i traje do 17 septembra 2017 godine.

Manifestacija poznata, kao “Grožđebal” ima dugu tradiciju, održava se svake godine.

Zaštitna ličnost “Berbe” je Vinko Lozić, lik iz dela poznatog srpskog pisca Jovana Sterije Popovića. Vinko je prva ličnost i komandant trodnevne parade i svečanosti. Na svečanom otvaranju gradonačelnik mu predaje ključeve grada, koje vraća na svečanom zatvaranju.

In vino veritas – U vinu je istina, govorili su Stari Rimljani ali ovaj napitak koji se pravi od vinove loze koja ima tradiciju, neki izvori kazu i oko 8000 godina, nekako se najviše vezuje za stare Grke i njihove Bogove i smatra se božanskim pićem. Vinorodna Srbija je prvi put osetila blagodeti uzgoja vinove loze još u III veku naše ere kada je prve čokote zasadio car Prob na obroncima Fruške Gore i u okolini tadašnjeg Sirmijuma. Od tada počinje i u našoj zemlji tradicija proizvodnje ovog napitka koji ne služi samo za uživanje već i kao lek za veći deo ljudskog organizma.
U toku manifestacije u slavu berbe grožđa organizuju se mnogobrojna kulturna, komercijalno-sportska dešavanja, kao i izložba grožđa i vina. Najzanimljivija dešavanja su: karnevalska povorka, dečji maskenbal, nagradna igra “Grožđe iz aviona”, biciklistički karavan “U pohode vinogradima”, raznovrstan i bogat kulturno-umetnički i zabavni program, kao i niz sportskih takmičenja. Atrakcija su i veliki plinski roštilji na kojima se peku kobasice. Koncerte održavaju poznati izvođači i grupe, a organizuje se i izbor lepotice “Berbe”.

 

x

Takođe pogledajte

Od ponedeljka NOVI TAXI u gradu FOKUS TAXI

Od ponedeljka u gradu sve naše i vaše sugrađane vozi novi FOKUS TAXI u gradu. ...

Facebook