Evo zašto Vršac smatraju naj-bluz mestom u Srbiji

Već 13. Godina za redom festival džez i bluz muzike u Vršcu okuplja najbolje izvođače ove scene u zemlji i regionu. Za Vrščane, ovoje jedinstvena prilika da čuju neke od najboljih domaćih i stranih dzez izvođača, kao i da se kvalitetan zvuk promoviše u ovom gradu, gde su ovakve svirke retkost. Ove godine, Vrščani su na velikoj sceni prvi put imali priliku da čuju i gospel muziku, u izvođenju Mery gosspel hora.

Maćeš Pribojski, poznati mađarski bluz izvođač već treću godi u za redom rado se odaziva pozivu organizatora da svoju autorsku bluz muziku izvodi u okviru Jazztronik festivala.Za njega, Vršac je naj-bluz mesto u Srbiji- Ja živim bluz, i to tako što putujem stalno od mesta do mesta i sviram sa svojim bendom. Mogu da kažem das u ovde ljudi veoma prijateljski nastrojeni, i to je razlika u odnosu na neke druge gradove u kojima sam svirao.Vrščani vole bluz, umeju da se zabavljaju, a festival je veoma poseban. Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Vršcu sviram već tri godine za redom – kaže Pribojski.

Zahvaljujući upravo ovom festival, Vršac je dobio svoje mesto na kulturnoj mapi kako naše zemlje tako i regiona. Poznata imena jazz i blues scene iz celog sveta iz godine u godinu okupljaju sve više posetilaca, a ove goodine prvi put u Vršcu slušala se gospel muzika. Mery gosspel hor, osnovan pre 17 godina i kao takav jedinstven u zemlji, podigao je publiku na noge- Hor postoji dugo i jedini smo koji se na ovim prostorima bavimo gospel muzikom.Postava broji 30 stalnih članova, ali kako nam se sa vremena na vreme priključuju i novi koji žele da se bave ovom vrstom muzike, bude nas i do 60. Uživamo radeći ali još više izvodeći ovu muziku koja se publici sviđa i imamo divne povratne reakcije. Prvi put smo nastupali pred vršačkom publikom i oduševljeni smo interakcijom i atmosferom, kaže Slađana Stošić, članica hora.

Jazztronic je za sve vreme postojanja uspeo da senzibiliše vršačku publiku za jazz, naročito je imao edukativnu vrednost na mlade u ovom gradu. Organizatori festival jedni su od inicijatora pokretanja jazz odseka u vršakoj muzičkoj školi, čiji su učenici i ove godine otvorili festival- Smatramo se veoma odgovornim za pokretanje i uspeh džez odseka vršačke muzičke škole. Deca su edukaciju dobila upravo na ovom festival, gde su dobili i prve influence džeza. Do pokretanja festival džez skoro da nije uopšte mogao da se čuje u Vršcu i publici je bio stran.

Posle 13. Godina stvari su potpuno drugačije. Vrščani sada već imaju izgrađen senzibilitet prema ovoj muzici, imamo fantastičan feedback. Ovaj festival je veliko blago ovog grada a mi ćemo se truditi da ga održimo i nadogradimo – kaže Momir Cvetković, jedan od organizatora festival.

Osim mladih džezera iz muzičke škole i Mery gosspel hora, dobru atmosferu na ovogodišnjem festivalu napravili su i Ejoti, Manivi, Matijas Pribojski bend, Drama organ trio, Vejvform bend i drugi.

Izvor Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nova ograda kod Vladičanskog dvora u Vršcu (FOTO)

Nova ograda kod Vladičinskog dvora u Vršcu, radovi su u toku. Očekuje se za par ...

Facebook